Sinds september mag ik stage lopen bij GroenLinks IJsselstein. Als derdejaars sociologiestudent krijg ik niet alleen een kijkje in de keuken van de fractie, maar mag ik ook meedraaien. De komende maanden zal ik blogs schrijven over mijn stage in de politiek. Eerst wat over mijzelf: Ik ben een 20-jarige student uit IJsselstein, ik volg de studie Sociologie op de Universiteit Tilburg. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de politiek en ik ben ook erg enthousiast om een kijkje achter de schermen te nemen en jullie mee te nemen!

Mijn eerste ervaring bij de stage was een open dag van de WIL (Werk en Inkomen Lekstroom). Hier heb ik andere leden van de raad van IJsselstein ontmoet en ook van omliggende gemeenten. Verder was deze dag vol met informatie, wat in het begin nog wel een beetje lastig was. Ik had voor deze stage nog niet heel veel kennis over gemeentelijke politiek en de onderwerpen die hier spelen. Wat voor mij een belangrijk onderwerp was, was de toegankelijkheid van de WIL voor burgers. Veel mensen vinden het namelijk lastig om bij de WIL uitkeringen en toeslagen aan te vragen sinds de toeslagenaffaire, terwijl zo veel mensen er wel recht op hebben. Politici van de deelnemende gemeenten kregen de kans om vragen te stellen en feedback te geven om die toegankelijkheid te verbeteren.

Ook ging ik, samen met Sanne, naar een bijeenkomst voor de raad rond de jeugdnota die opgesteld gaat worden. Het belangrijke onderwerp hier was ‘de preventie van psychische problemen bij jongeren’. Hierbij stond de organisatie open voor vragen, feedback en mogelijke oplossingen om de psychische gezondheid van jongeren te verbeteren. Voor mij was dit weer een avondje van veel informatie opvangen en actief luisteren.

Naast deze bijeenkomsten heb ik ook een rapportage van de Rekenkamer IJsselstein gelezen. Deze ging over de gemeenschappelijke regelingen in IJsselstein en hoe de gemeente hier meer grip op moet krijgen. Later die week werd hierover een debat gehouden in de raadscommissie, waarbij er ook vragen konden worden gesteld aan iemand van de Rekenkamer.

In september was ook de eerste editie van het Regenboogcafé: een bijeenkomst voor de LHBTI+-gemeenschap en sympathisanten. Het Regenboogcafé is bedoeld om mensen te verbinden en om te laten zien dat iedereen welkom is. De avond bestond uit een openingsceremonie, een borrel en een pub quiz. Hoewel dit geen politieke bijeenkomst was, was deze wel erg informatief over de stand van zaken rondom de LHBTI+-gemeenschap in IJsselstein. In IJsselstein zijn er namelijk geen initiatieven om de LHBTI+-gemeenschap te steunen, terwijl dit wel nodig is, gezien de hoge opkomst voor het Regenboogcafé.

Oktober was een wat rustigere maand. Samen met Sanne en Joop ben ik naar een themamiddag van GroenLinks geweest over diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid. Hier hebben wij kunnen luisteren naar mooie gesprekken tussen verschillende GroenLinksers, waaronder Kauthar Bouchallikht. Ook hebben wij zelf, samen met twee GroenLinks-politici van andere gemeenten, kunnen brainstormen over hoe wij in onze gemeenten meer diversiteit, inclusiviteit en gelijkwaardigheid kunnen bereiken.

Als laatste was er deze maand de GroenLinks-borrel om het politieke jaar officieel te openen. Hierbij stonden de aankomende provinciale verkiezingen en hoe we ervoor gaan zorgen dat GroenLinks nog groter wordt, centraal. Ook werd er natuurlijk over gemeentelijke kwesties gesproken, zoals burgerparticipatie en het behoud van natuur in IJsselstein.

Dit waren mijn eerste twee maanden stage lopen bij GroenLinks IJsselstein. Ik hoop dat jullie het leuk en interessant vonden om te lezen en misschien tot volgende maand!