Toch een bijzonder besluit: staatsecretaris Atsma van milieu stelt een wet voor die er voor zorgt dat er nog meer afval in bermen en plantsoenen gaat terecht komen.

Leuke gedachte van de verpakkingslobby: zij zorgen voor de inzameling van het plastic afval. Ooit eens goed naar wegbermen gekeken? Wel eens gezien wat er elke dag bij gekieperd wordt aan wegwerp/statiegeldloos afval? Ooit de verpakkingsindustrie via Nedvang (de lobbyorganisatie van de verpakkingsindustrie) de bermen zien leegrapen? Nee hoor, dat mogen gemeenten lekker zelf doen op eigen kosten. In dit geval wordt de wetgeving gedicteerd door de lobby van het bedrijfsleven (statiegeld is lastig en kost te veel) en niet door de politici (mogelijk begeesterd door duurzame idealen en voorbeeldfunctie). De verpakkingsindustrie (dat zijn toch ook gewoon mannen en vrouwen die zien dat hun omgeving vervuilt?) heeft in de persoon van de staatsecretaris van milieu(!) een prima belangenbehartiger die welwillend staat tegenover meer rotzooi in de publieke ruimte als het voor het bedrijfsleven maargoedkoper wordt.

95% (!)Van de plastic flessen wordt door de consument teruggebracht naar de winkel. Dat werkt dus zeer goed. Inderdaad een goeie reden om dat af te schaffen.

Meer dan 70% van de Nederlanders is voor statiegeld, gemeenten worden gek van de hoeveelheid plasticflessen-rotzooi in de bermen, maar er komt wel een wet die statiegeld gaat afschaffen.

Wat echt laakbaar is dat de wet gebaseerd is op de, door de inspectie onbetrouwbare genoemde, cijfers van Nedvang. Wie kan met droge ogen en zonder lachen geloven dat 80%  van het plastic afval nu opgehaald en hergebruikt wordt? De branche sjoemelt met cijfers, erkend door Atsma, maar hij baseert er wel een wet op! En de politiek blijft zich maar afvragen waar dat gevoel van ongeloofwaardigheid toch vandaan komt. Atsma zegt ook nog met een diepgravende analyse dat ‘hij niet verwacht’ dat de hoeveelheid zwerfafval zal toenemen. Een mooie Loesje spreuk is: “Je moet niet alles lezen wat je gelooft.”

Hans Lappee, gemeenteraadslid voor GroenLinks IJsselstein.