De begrotingsraad van 7 november was anders dan in voorgaande jaren. Sanne de Bruijne gaf in haar betoog aan dat wij dit keer voor de begroting zouden stemmen, ondanks de kritiekpunten die wij ook hadden. PvdA, D66 en ChristenUnie volgden eenzelfde lijn.

Onze kritiekpunten waren a. dat veel beleidsdoelen in de begroting niet meetbaar zijn, waardoor de uitvoering van beleid voor de raad moeilijk te controleren is, en b. dat er beleidsdoelen ontbraken voor een aantal belangrijke terreinen.  

Versnellen woningbouw en invullen IJsselsteins Transitiefonds

Zo misten wij doelen voor woningbouw en voor het IJsselsteins transitiefonds. Dit laatste fonds is ingesteld om inwoners te helpen met verduurzamen. 

Tijdens het debat in de raad kregen wij toezeggingen op beide punten. Wethouder Tas beloofde dat er in 2025 extra inzet wordt gepleegd om woningbouw op een aantal locaties te versnellen, en dat er een beleidsplan komt voor het transitiefonds. De reden dat dit plan er nog niet is, zei hij ook, is dat het niet eenvoudig is om te bepalen hoe we het (vele) geld gaan besteden dat de gemeente krijgt voor de energietransitie.

Toegankelijke toiletten

In reactie op een motie van ons voor voldoende toegankelijke toiletten zegde de wethouder ook toe dat er meer bekendheid wordt gegeven aan de plekken waar mensen met een beperking gratis naar het toilet kunnen, zoals op de gemeentewebsite. Het gaat bij die plekken om recent gemaakte afspraken met onder andere Museum IJsselstein en de bibliotheek. 

Na de toezeggingen van de wethouder trokken we een amendement over het transitiefonds en een motie over toegankelijke toiletten in.

Rol huisartsen bij jeugdhulp

Wat wij wel indienden, was een amendement bij de beschrijving van een pilot met huisartsen. Met dit amendement wilden wij de bevoegdheid van huisartsen om kinderen en jongeren te verwijzen naar jeugdhulp beter tot zijn recht laten komen dan uit de beschrijving in de begroting  bleek. De door ons voorgestelde wijziging hield kort gezegd in dat de zin “huisartsen verwijzen niet meer zelf maar verwijzen naar het sociaal team” werd vervangen door huisartsen werken samen met het sociaal team”. Wethouder Schell beval het amendement aan, en het werd vervolgens unaniem aangenomen.

Meer meetbare beleidsdoelen vanaf 2025

Het tweede voorstel dat wij deze avond indienden, was een motie om meetbare, SMART doelen op te nemen in de raadsvoorstellen waarin het beleid voor 2025 wordt uitgewerkt, en meer meetbare doelen in de begrotingen die vanaf 2025 worden opgesteld. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Tot slot 

Dat onze voorstellen deze avond succes hadden, is ook te danken aan het intensieve overleg over de voorstellen dat wij voor de raad voerden met andere fracties en met de betrokken wethouders. Daarbij zal geholpen hebben dat wij al bij aanvang van de bespreking van de begroting aangaven voor te willen stemmen. 

De redenen om voor te stemmen die Sanne in haar betoog noemde, waren a. dat het ook wel begrijpelijk is dat de begroting beleidsarm is opgesteld, gezien de aankomende bezuinigingen die de gemeente door het Rijk krijgt opgelegd, en b. dat er al meer meetbare doelen in de begroting opgenomen zijn dan vorig jaar. Dat laatste betekent dat de motie die wij vorig jaar hiervoor hadden ingediend, toch is opgepakt. 

Ook de amendementen van de andere oppositiepartijen werden unaniem aangenomen. En zo eindigde de begrotingsraad in een positieve, harmonieuze sfeer. Een stemming die we in januari hard nodig hebben, als we gaan debatteren over waarop te bezuinigen, in 2026.