Er werd levendig gedebatteerd over de vraag hoe de vier hieronder genoemde belangrijkste betrokkenen kunnen worden gestimuleerd meer aandacht aan milieu te geven.
In de praktijk van alle dag gebeurt er al het nodige, daar moet meer voorlichting over worden gegeven. Ook moet partijen worden voorgehouden dat een goed milieuzorgsysteem op bedrijf, kantoor, gemeentehuis, openbare gebouwen, scholen en winkels niet alleen goed zijn voor het milieu maar ook kostenbesparend zijn. Een goede investering in milieuzorg verdient zichzelf terug.
Consumenten: Voorlichting door cursussen in de wijken met praktische voorbeelden uit de praktijk. Voorlichting over subsidies, en dergelijke. Als voorbeeld werd genoemd een bepaalde wijk in Schiedam.
Bedrijven, scholen, projectontwikkelaars, e.d.: Voorlichting met praktijkvoorbeelden van duurzaam bouwen tegen gelijke of lagere kosten. Voorwaarden stellen bij vergunning verlening. Handhaving van bestaande afspraken.
Woningcoporatie IJWBV: afspraken over prestatiedoelen met betrekking tot milieu. Bijvoorbeeld, het totale energieverbruik van de in beheer zijn de woningen moet met x % zijn gedaald in de komende 5 jaar. Afspraken over duurzaam bouwen. Bouwen met het keurmerk Bouwen. Enz.
Gemeente: Aansluiting bij de regionale milieuzorgdienst die een schat aan informatie heeft en praktijk- voorbeelden uit de directe omgeving. Het houden van een milieuconferentie voor Raadsleden. Een milieuzorgplan voor de gemeentelijke gebouwen en diensten. Een gedegen fietsbeleid en stallingsfaciliteiten.
Bij bouwplannen in de ontwerpfase milieuaspecten laten meewegen bij de afweging van keuzen.
De aanwezigen waren van mening dat dit debat een goede start kan zijn voor hernieuwde politieke aandacht voor milieu op plaatselijk niveau.
Martin Spanjers