De film An inconvenient truth heeft heel wat mensen wakker geschud en was dan ook populair. Terecht. Maar Al Gore was helaas de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering vergeten: de veeteelt.
Daarom heeft Marianne Thieme een soortgelijke film gemaakt met de titel Meat the truth. Net als Al Gore geeft Marianne Thieme een presentatie vanaf een podium en gaat ze met een hoogwerker naar boven, maar deze keer om aan te geven hoe hoog te vleesconsumptie in 2050 zal zijn als de huidige trend zich voortzet.
In de documentaire wordt duidelijk dat de veehouderij méér broeikasgassen uitstoot dan alle auto´s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. De veehouderij zorgt wereldwijd voor maar liefst 18% van de totale broeikasgasemissie en het verkeer voor 13%.
Toen de film net uit was, werd er getwijfeld aan de juistheid van de gegevens. Uit onafhankelijk onderzoek van de universiteit van Wageningen bleek echter dat alle genoemde getallen helemaal juist zijn.
Per Nederlander levert het eten van vlees een netto bijdrage aan de CO2 uitstoot van 1400 kg, oftewel 22,4 megaton voor alle Nederlanders. Dat is het equivalent van 140 miljard autokilometers.
-
Een vegetariër in een Hummer is milieuvriendelijker dan een vleeseter in een Toyota Prius.
-
1 vlees- of melkkoe stoot jaarlijks net zoveel broeikasgassen uit als 4,5 auto, ofwel het rijden van 70.000 km.
-
1 kilo rundvlees kost net zoveel energie als 3 uur autorijden, terwijl thuis alle lichten blijven branden. Bovendien is voor die ene kilo rundvlees 100.000 liter water nodig: 2 jaar elke dag douchen.
-
De Nederlandse veeteelt produceert maar liefst 70 miljard kg mest per jaar, of 4000 kg per Nederlander.
-
-
Het landgebruik voor de productie van dierlijke eiwitten is ruwweg 10 maal zo groot als voor de productie van plantaardige eiwitten.
-
Wanneer alle Nederlanders 6 dagen per week geen vlees zouden eten, zou dat qua uitstoot van broeikasgassen (18 megaton) hetzelfde betekenen als een compleet autovrij Nederland.
-
Wanneer iedereen in Nederland slechts 1 dag in de week geen vlees zou eten, zou dat evenveel broeikasgas reduceren als wanneer er 1 miljoen auto’s minder zouden rijden. Die ene dag zonder vlees zou 2 maal zoveel broeikasgasuitstoot besparen als door het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen. Bovendien zouden, met slechts 1 vleesloze dag, alle klimaatdoelstellingen van de Nederlandse regering voor particuliere huishoudens in één klap gerealiseerd zijn!
Enkele factoren die meespelen bij het feit dat de productie van dierlijke eiwitten (vlees, melkproducten, ei) zo ontzettend milieu-onvriendelijk is:
-
Mest: Voor 1 kg vlees wordt gemiddeld 10 kg mest geproduceerd. Voor 1 liter melk 7 liter mest.
Nederland importeert grote hoeveelheden veevoer. Dit wordt omgezet in vlees, melk en mest. Vlees en melk worden voor een groot deel geëxporteerd naar andere landen, maar het afval (mest) houden we zelf..
-
Transport van veevoer, dieren, vlees, melk etc.
-
Kappen van tropisch regenwoud voor de productie van veevoer
-
Landgebruik voor veevoer en vee: Van de oppervlakte grond die nodig is om slechts 1 persoon te voeden met een ‘standaarddieet’ met vlees kunnen 7 vegetariërs leven of 20 veganisten.
-
Methaanuitstoot door vee zelf: het laten van boeren en winden
-
Bij omzetting van plantaardig eiwit (veevoer) naar dierlijk eiwit gaat veel energie verloren: Er is ± 16 kg graan en/of soja nodig om 1 kg rundvlees te produceren
Meer informatie: www.meatthetruth.nl
De film Meat the truth is te zien in enkele filmhuizen en te koop op dvd. Onder andere te bestellen op http://www.partijvoordedieren.nl/content/view/128
Enkele feitjes: