IJsselstein moet meer sociale huurwoningen gaan bouwen. Dit werd besloten op de raadsvergadering van 4 juli 2019, naar aanleiding van een amendement dat GroenLinks indiende.

Bij die vergadering stond, onder heel veel meer zaken, de Woonvisie voor IJsselstein op de agenda. Dat is een stuk waarin de bouwplannen voor de komende 10 jaar worden vastgelegd. In dat stuk was sprake van 25% sociale nieuwbouw. Wij vonden dat wat mager. IJsselstein heeft namelijk wat in te halen als het gaat om sociale huurwoningen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan sociale huurwoningen. Steeds meer mensen die voorheen in instelllingen verbleven, dienen zelfstandig te gaan wonen. Ook krijgen veel werkenden tegenwoordig minder makkelijk een hypotheek, omdat ze onzeker en flexibel werk hebben. En huurwoningen in de vrije sector zijn algauw te duur. Dat merken ook inwoners die al in zo'n vrijesectorhuurwoning wonen, bijvoorbeeld wanneer hun inkomen daalt na pensionering. 

Het is ook beter voor de samenleving als sociale huur bereikbaar blijft voor verschillende groepen en levensstijlen. Wij willen in ieder geval niet dat sociale huur een voorziening wordt alleen voor mensen die in een crisissituatie zitten of naast de maatschappij staan. Veel IJsselsteiners zijn het hiermee eens, blijkens de Urgentieagenda die in juni werd gepresenteerd. Daarin wordt ook 30% sociale nieuwbouw aangeraden.

Nu wordt dit percentage dus vastgelegd in de Woonvisie gemeente IJsselstein 2019-2030. En dan begint het eigenlijke werk natuurlijk pas: erop toezien dat dit ook wordt gerealiseerd. Bij elk nieuwbouwproject, als het even kan.