In de raad van 12 december werd het meerjarenonderhoudsplan 2024- 2029 voor het gemeentelijk vastgoed vastgesteld. Daarbij werd meteen ook een scenario voor de verduurzaming van dat vastgoed vastgesteld. GroenLinks was best te spreken over het onderhoudsplan, maar het scenario voor verduurzaming vormde een struikelblok voor ons. In dit scenario wordt er namelijk van uitgegaan dat de gemeentelijke gebouwen in 2040 energieneutraal moeten zijn, terwijl de raad dit doel eerder op 2030 heeft gesteld, in het beleidsplan Duurzaamheid Gemeente IJsselstein (2016). GroenLinks heeft grote moeite met dit uitstel. 

Sanne de Bruijne het verwoordde in de raadsvergadering: ‘Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie: we vragen inwoners hun huizen te verduurzamen, maar onze eigen deadline verleggen we met 10 jaar. En de meeste verduurzaming zal aan het einde van die deadline, in 2040 plaatsvinden. Dat is de verkeerde boodschap wat ons betreft, want de klimaatcrisis is nu!’

De reden voor het uitstel, lazen wij in de antwoorden op schriftelijke vragen van ons, is financieel-technisch van aard. Financiële en boekhoudkundige overwegingen staan vaker in de weg van verduurzaming, en niet alleen bij de gemeente. Zulke overwegingen zijn namelijk gebaseerd op kosten-batenanalyses op de kortere termijn, terwijl de baten van investeringen voor het klimaat pas zichtbaar worden op de langere termijn. 

Wat ook speelt bij het uitstel, is dat de gemeente niet eerder sterk heeft ingezet op verduurzamen van haar vastgoed. Hoe dan ook vormen boekhoudkundige regels, of het prioriteren daarvan, een belemmering voor een krachtdadige aanpak. Zoals de PvdA het uitdrukte: ‘We vinden lagere kapitaalslasten nu aantrekkelijker dan klimaatneutraal zijn in 2030. Ten onrechte, vinden wij’. 

Wij stemden tegen het scenario en daarmee ook tegen het meerjarenonderhoudsplan.