Op dinsdag 8 maart heeft GroenLinks samen met de PvdA, SP en de CU een zwartboek aangeboden bij de clustervergadering Samenleving. Het gaat over de wantoestanden bij Pauwbedrijf IJsselstein/Nieuwegein. Het rapport heeft de veelzeggende naam “Om stil van te worden…” gekregen.

 

Pauwbedrijf IJsselstein/Nieuwegein is een sociale werkvoorziening, er werken mensen met een arbeidshandicap. Opgetekend zijn de wantoestanden die verteld zijn door werknemers over het bedrijf.

Het is een verhaal over intimidatie, machtsmisbruik en falende leidinggevenden bij het Pauwbedrijf. Lees hier het zwartboek ‘Om stil van te worden.’

Onafhankelijk onderzoek.

Het dagelijks bestuur van de Pauwbedrijven stelt een onafhankelijk onderzoek in naar aanleiding van het zwartboek. Dat is besloten op vrijdag 11 maart. Op zich is dit een succes, want bestaat nu hoop dat er werkelijk goed onderzoek wordt verricht.

Lees hier het persbericht.

Belangrijk voor ons is dat de werksituatie verbeterd voor de werknemers die lijden onder de vermeende intimidatie en het machtsmisbruik van hun directie en leidinggevenden.

( + gaat om de kwaliteit van de begeleiding van de werknemers)

Om stil van te worden…

Het initiatief van het zwartboek is ontstaan na alarmerende berichten van werknemers van Pauw over de werksituatie bij een extern bedrijf, waar mensen van Pauw gedetacheerd zijn.

De vakbond Abvakabo/FNV is er al op onderzoek geweest. We verwachten dat de vakbond ook een diepgravend onderzoek gaat doen.

We hebben werknemers gesproken en hun verhalen opgetekend. Dat het zoveel reacties zou opleveren hadden we niet kunnen bedenken. Des te schokkender is de uitkomst.

Er hebben artikelen in Trouw gestaan en in het Algemeen Dagblad. Er zijn door de vier gezamenlijke partijen TweedeKamer-vragen gesteld over de misstanden bij Pauw.

Vervolg.

Er zijn mensen die spontaan reageren naar aanleiding van de krantenberichten.

Natuurlijk gaan we door met het optekenen van de verhalen van steeds nieuwe mensen.

Ouders/verwanten zijn ook bezig te organiseren. Ook ex-werknemers vertellen hun verhaal.

Mensen die hun verhaal kwijt willen of vragen hebben, kunnen contact opnemen met Hans Lappee.

hanslappee.politiek@kpnmail.nl telefoonnummer 030-6888369.

Sociale werkvoorziening: heel belangrijk!

Laat helder zijn: de sociale werkvoorziening is heel belangrijk! Het zwartboek gaat niet over of tegen de sociale werkvoorziening, het gaat over het leidinggeven binnen de sociale werkvoorziening. Google even op wantoestanden/misstanden sw-bedrijven en wordt daar ook stil van…