Het al eerder aangekondigde onderzoek door het RIVM toont onomstotelijk aan dat rubberkorrels op sportvelden toch schadelijk zijn voor het milieu. Het uitstellen van maatregelen en wegduiken is niet meer acceptabel. Bij 9 van de 10 onderzochte velden is milieuschade aangetoond.
RTL-Nieuws bericht:
Rubberkorrels op kunstgrasveld zijn slecht voor milieu
Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is schadelijk voor het milieu in de directe omgeving van de velden. Uit de rubberkorrels kunnen stoffen lekken die terechtkomen in de grond om de velden heen en in de bagger in sloten.
Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Unie van Waterschappen (UVW). Volgens de onderzoekers zijn de lekkende stoffen slecht voor het ecosysteem omdat ze de biodiversiteit aantasten. Spelende kinderen en huisdieren die per ongeluk bermgrond binnenkrijgen lopen geen gevaar, aldus het gezondheidsinstituut.
Het RIVM deed onderzoek rond tien kunstgrasvelden van voetbalclubs in Nederland die zijn ingestrooid met rubbergranulaat van oude autobanden. Daarbij werd de kwaliteit van het milieu rondom de velden vergeleken met de milieukwaliteit rondom echte grasvelden.
Alle lichten op rood
"Op diverse locaties overschrijden de concentraties zink, kobalt en minerale olie de geldende normen voor bodem en waterbodem'', aldus het instituut. Het milieu is vooral gevoelig voor hoge concentraties zink.
Het onderzoek toont volgens Recycling Netwerk aan dat het rubbergranulaat bij de onderzochte sportvelden tot ernstige milieuproblemen leidt. "De normen worden bij maar liefst negen van de tien onderzochte sportvelden overschreden'', aldus de milieuorganisatie. "Dit onderzoek zet alle lichten op rood voor rubbergranulaat op sportvelden. Het is de officiële bevestiging dat het gebruik van versnipperd autobandenafval op sportvelden onaanvaardbare milieurisico’s veroorzaakt."
bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/rubberkorrels-op-kunstgrasveld-zijn-…