Drijvende kracht achter dit project is, naast de provincie, het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij, het NIVM. Dagvoorzitter Marian ter Haar van het NIVM hield een mooi betoog over hoe sport veel kansen biedt om te werken aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. In sport leer je jezelf kennen en, als je goed wordt begeleid, aandacht en begrip voor de ander te hebben, aldus deze expert in kennisontwikkeling over sport.

Sociale inclusie is werken

Maar jongeren goed begeleiden, of zelf opstaan tegen discriminatie, is nog niet zo makkelijk, kwam naar voren in een werksessie van Art. 1 Midden-Nederland, die ook op het programma stond. Hoe spreek je elkaar aan op ongewenst gedrag, en hoe geef je zelf je grenzen aan als een dolletje in de kleedkamer voor jou te ver gaat?

De deelnemers aan deze werksessie spraken open over hoe zij situaties ervaren. Zo gaven meerdere aanwezigen, in reactie op een voorbeeld van verhuld discriminerende opmerkingen in een sollicitatiegesprek, toe dat zij zulke opmerkingen eerder zouden incasseren dan er meteen, in het gesprek een punt van te maken.

Roze kickboksen

In een uitwisseling over de ander zien, kwam een deelnemer met een voorbeeld van hoe zij haar aanpak had aangepast aan de behoefte van een groep. Deze deelnemer had, nadat meerdere vrouwen in haar sportschool hadden aangegeven dat zij het ongemakkelijk vonden om samen met mannen te kickboksen, een kickboks-groep voor vrouwen ingesteld, het ‘roze kickboksen’. Roze kickbozen is misschien niet ieders idee van inclusie, het is wel een invulling van een veilig sportklimaat bieden voor iedereen.

Scholing voor sportorganisaties

Wat op de bijeenkomst toch vooral naar voren kwam, is dat de aanwezigen - vertegenwoordigd waren niet alleen vechtsportorganisaties, maar ook voetbalverenigingen en o.a. een atletiekclub en een hockeyclub - graag hulp en advies krijgen bij het werken aan inclusief en veilig sportklimaat in hun organisatie. Het NIVM is van plan scholingen te verzorgen voor de aangesloten sportorganisaties, zo vertelde een vertegenwoordiger van dit instituut in de tweede werksessie van deze startbijeenkomst. Sprekend over wat de organisaties zelf kunnen doen om inclusiever te worden, werden hier o.a. het organiseren van kennismakingsdagen genoemd en ontmoetingsdagen in de buurt.  

Al met al was het een inspirerende startbijeenkomst, die genoeg stof bood om over na te denken, en ideeën voor de toekomst.