Groen Links IJsselstein heeft zaterdag 24 maart een succesvolle wandeling gemaakt in het IJsselsteinse bos van Staatsbosbeheer. De actie ‘stappen voor de natuur’ is een landelijk protest van GroenLinks tegen de rigoureuze bezuinigingen op natuurbeleid van staatssecretaris Bleker. Hierdoor dreigt het Groot Groengebied voor IJsselstein niet ontwikkeld te kunnen worden.

Zonnige protestwandeling in het IJsselsteinse bos

Door de onevenredige grote bezuinigingen op het natuurbeleid kan dit bos nu niet vergroot worden tot een groots groengebied en moet het wellicht zelfs verkocht worden om geld op te brengen. De bezuinigingen hebben tijdens deze ‘Stappenvoornatuur’ actie van Groen Links (die dit weekend in heel Nederland plaatsvinden) een gezicht gekregen. Er werd gesproken over de gevolgen maar ook kwamen er verrassende alternatieven!


Het IJsselsteinse bos

Dit kan uitgroeien (letterlijk en figuurlijk) tot een Amelisweerdbos of iets als bij Landgoed Linschoten. Een rijk en gevarieerd loofbos op kleigronden langs de rivier. Door de bezuinigingen kunnen de al aangekochte graslanden nu niet meer als bos, natuur- en recreatiegebied worden ingericht, het bos wordt dus niet groter. Dat is jammer want het is uniek gelegen bij de pannenkoekboerderij en een mooi wandelgebied.


Hoopvolle suggesties

Maar het werd geen klaagzang, er werden nieuwe ideeën gelanceerd om een antwoord te geven op de kabinetsbezuinigingen. Natuurlijk vinden de deelnemers dat het rijk en provincie haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar daarnaast kan ook particulier initiatief helpen bij de realisatie van vergroting en beheer van dit groengebied. Zo werd gesuggereerd om een stichting op te richten die de aanleg en het beheer van het bos op zich zou nemen; ook is de wens geuit voor een natuurspeeltuin, een meer natuurlijker wandelpad, een fietsboom (waar je je fiets aankan vastzetten).

De verborgen eendenkooi

In het bos verscholen, ligt onopvallend een nat gebiedje. Dit is een 400 jaar oude eendenkooi. Een voor dit typisch kenmerkend historisch landschapselement. Ook hiervoor werd een suggestie gedaan dit in samenwerking met vogelwacht, IVN, scholen en bedrijfsleven weer zichtbaar en beleefbaar te maken. Door een vogelkijkscherm, vlonderpad en doorkijkjes met uitzichtpunten te maken. Natuurlijk met veel vrijwilligers inzet.


Mooie wandelpaden

Het IJsselbos is ongeveer 25 jaar geleden aangeplant om de bevolking van IJsselstein dicht in de buurt een rustige en aangename plek te bieden om te wandelen en te spelen. In de 25 jaar is het karakter van het bos langzaam veranderd. Van een strak ontwerp groeit het langzaam naar een meer natuurlijker bos met spannende paadjes en weggetjes. Het pas aangelegde wandelpad maakt het voor iedereen, jong en oud goed toegankelijk.

Na afloop kon er worden nagenoten met koffie, thee en koek met dank aan de catering van Groen Links.