Het eerste voorstel hoorde bij het agendapunt Transitievisie warmte. Dit is een document waarin het college uitlegt hoe het de warmtetransitie in IJsselstein wil aanpakken. In ons voorstel (een motie) riepen we het college op meer regie te nemen over de transitie en uit te zoeken welke subsidies en leningen er zijn – en komen – voor inwoners en hen hier proactief over te informeren.
Met deze oproep reageerden wij op de verdeling van verantwoordelijkheden zoals die uit de Transitievisie naar voren komt. Er wordt in de visie namelijk veel verwacht van de inwoners. Zij moeten de eerste stap nemen in de warmtetransitie: de eigen woning isoleren en andere verduurzamingsmaatregelen nemen om energie te besparen. En als het erom gaat inwoners te motiveren om daadwerkelijk de nodige maatregelen te nemen, wordt er veel verwacht van bewonersinitiatieven zoals Achterveld Actief.
De bijdrage van de gemeente aan deze eerste stap van de transitie is het organiseren van informatiebijeenkomsten en het ondersteunen van het energieloket in de Bibliotheek. De bijeenkomsten worden tot nu toe niet bijster goed bezocht. Hetzelfde geldt voor het energieloket, dat ook nog eens beperkt open is.
GroenLinks draagt bewonersinitiatieven een warm hart toe, maar wij vinden dat er een grotere inzet van de gemeente nodig is om op tijd van het aardgas af te zijn en het doel van 55% minder CO2-uitstoot in 2030 te halen. (Het landelijk coalitie-akkoord, gepresenteerd op 15 december, heeft het zelfs over 60%).
Toegankelijke informatie over financiële regelingen van belang
Maatregelen als het isoleren van woningen, hr+++-ramen plaatsen of een (hybride) warmtepomp installeren betekenen een grote investering voor de meeste woningeigenaren. Daarom is toegankelijke informatie over gunstige leningen en subsidies minstens zo belangrijk als informatie over de maatregelen zelf. Om deze reden, en omdat bekend is dat subsidies en leningen voor verduurzamingsmaatregelen vooral worden gevonden en benut door welgestelde mensen, dienden wij onze motie in.
De motie haalde zoals vermeld een gelijk aantal stemmen voor en tegen. Dit betekent dat er in de volgende raadsvergadering, op 3 februari 2022, opnieuw over wordt gestemd. De kans dat de motie het dan haalt is niet zo groot, omdat de patstelling mede veroorzaakt werd door de afwezigheid van een raadslid van een coalitiepartij, de VVD. Uitgesloten is het echter niet: de coalitiepartijen sluiten wel vaak de gelederen, maar niet altijd.
Veiligheid fietsers op de Hoge Dijk
Het tweede voorstel dat wij 16 december indienden, ging over de parkeersituatie bij twee nieuw te bouwen huizen aan de Hoge Dijk, zoals deze zijn getekend in het bestemmingsplan Hoge Dijk 19, dat die avond ook op het programma stond. De parkeerplaatsen van die toekomstige woningen grenzen aan de Hoge Dijk, die ter plekke extra smal is.
De locatie en afmetingen van parkeerplekken zouden zijn goedgekeurd door een verkeerskundige, maar omdat de Hoge Dijk een fietsstraat is, en het betreffende perceel ruimte biedt voor een andere oplossing voor het parkeren, vonden wij toch dat er nog eens gekeken mag worden naar een veiliger en meer comfortabele oplossing.
Wij dachten daarbij met name aan de mogelijkheid van een toegang via de achterzijde van de huizen, met een weg vanaf de Maria Montessoristraat. In onze motie riepen wij het college op om hierover in gesprek te gaan met de initiatiefnemer van de woningen.
Los van de vraag of partijen het eens waren met deze oproep, vormde de motie een praktisch probleem. Het bestemmingsplan Hoge Dijk 19 zou niet kunnen worden vastgesteld als de motie werd aangenomen. Sterker nog, voor de genoemde oplossing zou een nieuwe bestemmingsplanprocedure begonnen moeten worden, aldus de wethouder. Gezien deze stand van zaken zijn wij blij met de stand 11-11. Die drukt voor ons uit dat genoeg raadsleden de motie waarderen als een signaal dat de veiligheid van fietsers niet uit het oog mag worden verloren.
En wie weet heeft de motie de initiatiefnemer aan het denken gezet, en is een herstemming in februari ook om die reden slechts een formaliteit.