Het was een bijzondere avond, de raadsvergadering van 29 september. In zijn reactie op het bevlogen betoog van Sanne de Bruijne bracht wethouder Tas (CDA) naar voren dat hij dit jaar al extra inzet op het huisvesten van statushouders – vluchtelingen met een verblijfsvergunning – en dat dit ook een manier is om het asielcentrum in Ter Apel te ontlasten. Die extra inzet is zeker te waarderen, aldus Sanne in haar reactie, maar de huisvesting van statushouders is toch echt iets anders dan de crisisopvang waar wij om vragen.
De wethouder zegde uiteindelijk toe dat hij zou bellen met het COA, onder meer om na te gaan of IJsselstein ook een kleiner aantal asielzoekers zou mogen opvangen dan de minimaal 100 die het COA als voorwaarde zou hanteren. Na deze toezegging besloten GroenLinks en de mede-indieners - PvdA, CU, D66 en VVD - de motie niet in stemming te brengen. Iets dergelijks zou die avond nog twee keer gebeuren met een motie die GroenLinks had geïnitieerd of mede ondertekend.
Motie onderzoek woningbouwlocaties
Een van die moties ging over woningbouwlocaties, en verzocht het college om uitvoering te geven aan de opdracht om onderzoek te doen naar meer locaties naast het Kromme IJsselgebied, waar het college nu al zijn pijlen op richt. De raad had deze opdracht in 2021 al eens gegeven, bij het vaststellen van de omgevingsvisie voor IJsselstein. Wethouder Tas deelde mee dat er in 2023 een integraal mobiliteitsonderzoek in de planning staat voor alle mogelijke locaties in IJsselstein, en dat deze informatie gebruikt zal worden in de gebiedsperspectieven voor andere woningbouwlocaties – mochten die er komen. Voor GroenLinks en de mede indieners was dit perspectief als toezegging voldoende, althans: voor dit moment.
Moties over financiële regelingen voor inwoners
De andere motie die uiteindelijk niet in stemming werd gebracht, verzocht het college om de financiële regelingen voor inwoners in nood beter onder de aandacht te brengen van de inwoners. De indieners, waaronder GroenLinks, kwamen met deze motie omdat veel inwoners al in financiële nood zijn door de hoge inflatie en de sterk stijgende energieprijzen, en lang niet alle mensen de weg weten te vinden naar de regelingen waar ze recht op hebben.
De motie werd niet in stemming gebracht nadat wethouder Schell (VVD) had verzekerd dat er al posters en flyers over financiële hulp in de planning zaten en dat er gekeken zou worden naar de gemeentelijke website. Er was deze avond nog een motie en een amendement over de benarde situatie waar inwoners in zitten en komen te zitten, ook als straks het energieplafond in werking is. Deze werden wel in stemming gebracht, maar haalden het niet. Wat ze wel bereikten, was dat er deze avond op meer momenten werd gesproken over de financiële nood onder inwoners en over wat de gemeente kan doen om die nood te verzachten. En dat is ook wat waard.