Afgelopen donderdag hielden de partijen hun algemene beschouwingen. Daarbij blikte de een tevreden terug op de afgelopen twee jaar, en benadrukte de andere wat er allemaal niet goed ging of niet is gebeurd. GroenLinks sprak ook over de polarisatie in de maatschappij en in de raad, en over de noodzaak om met elkaar in gesprek te blijven en te kijken naar wat ons verbindt.

De meeste sprekers gingen ook in op de bezuinigingen die we als raad moeten gaan kiezen omdat de gemeente vanaf 2026 waarschijnlijk veel minder geld krijgt van het Rijk. De VVD noemde al boud de beleidsterreinen waarop de partij niet wil bezuinigen, anderen noemden een enkel project waarop wel bezuinigd kan worden, of noemden alleen een uitgangspunt voor de terreinen waarop niet bezuinigd mag worden. Zo gaf de PvdA aan dat de bestaanszekerheid niet in gevaar mag komen.

De aanleiding voor dit vooruitlopen op bezuinigingen was een interview met wethouder Foekema dat in het AD van 18 juni verscheen, en waarin hij verkondigde dat mogelijk een buurthuis of sporthal moet worden gesloten. Alle oppositiepartijen reageerden verontwaardigd op dit interview, omdat de wethouder daarin de alarmbellen liet afgaan over wat IJsselstein te wachten staat terwijl er nog geen gesprek met de raad heeft plaatsgevonden over de nodige bezuinigingen.

GroenLinks diende een motie in om het gesprek over de bezuinigingen naar voren te halen en er na de zomer aan te beginnen. In haar verdediging van de motie wees Sanne de Bruijne erop dat andere gemeenten de keuzes al hebben gemaakt, terwijl wethouder Foekema het keuzeproces met de raad pas wil beginnen in maart 2025, bij de voorbereiding op de kadernota voor 2026.

Foekema reageerde op de motie met de mededeling dat hij de nodige informatie – een groslijst van mogelijke bezuinigingen - met de raad zal delen zodra die informatie er is, maar dat hij niet kon zeggen of dit in december, januari of later zal zijn. Hierop trokken wij de motie, die we samen met de PvdA indienden, terug. Daarbij drongen we er wel op aan om straks aparte vergaderingen te plannen om over dit onderwerp door te praten, en dit niet in gewone commissievergaderingen te doen. 

APV en nieuwbouw Agnesschool en Tandem

In de raad van 11 juli stond nog veel meer op de agenda. Zoals de APV, de algemene plaatselijke verordening. Daarbij vroegen, we samen met PvdA en D66, om onderzoek te doen naar regulering van houtstookoverlast in IJsselstein en onder inwoners te peilen hoe ze tegenover een plaatselijk vuurwerkverbod staan. Deze voorstellen haalden het helaas niet. 

Ook stond onder andere een extra krediet voor de nieuwbouw van de Agnesschool en de Tandem op het programma. Hierbij vroegen we het college om vooral ook aandacht te besteden aan de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, en om werk te maken van een functie voor de wijk van ruimtes in de nieuwbouw. 

Samenwerken in IJsselstein

Tot slot willen we hier nog het nieuwe participatiebeleid noemen dat ook werd besproken tijdens de raadsvergadering van 11 juli  - die liefst acht uur duurde. De nieuwe aanpak, ‘Samenwerken in IJsselstein’ geheten, is ontwikkeld door een werkgroep van inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van instellingen.

GroenLinks diende twee voorstellen in om de puntjes op de i te zetten in de verordening die bij het nieuwe participatiebeleid hoort. We vroegen om te verduidelijken dat inwoners wel in de commissievergadering kunnen inspreken, en niet in de raadsvergadering, en om de terugkoppeling aan inwoners over wat er met hun inbreng wordt gedaan, expliciet op te nemen in de verordening. Beide voorstellen werden aangenomen. 

Al met al was het een interessante raad, waar weliswaar een minderheid van onze voorstellen werd aangenomen, maar waarin veel is besproken en oppositie en coalitie zowaar iets meer tot elkaar kwamen.