Vreemd dat zoiets essentieels als vergroening van de economie, duurzaam ondernemersschap en duurzaam/groen beleggen geen rol van betekenis speelt terwijl het gaat over onze eigen toekomst.
Omdat groene economie nauwelijks een thema is bij de verkiezingen doet Groenlinks het niet goed in de peilingen. Zelfs bij de stemwijzer is duurzaamheid of vergroening van ons doen en laten geen thema. Ook bij interviewers en opiniemakers gaat het niet over groen of groene economische hervormingen. Het gaat over geld en hoe dat moet groeien, ongeacht hoe, want dat deed het toch altijd in onze herinnering? Vreemd dat zoiets essentieels als vergroening van de economie, duurzaam ondernemersschap en duurzaam/groen beleggen geen rol van betekenis speelt terwijl het gaat over onze eigen toekomst. Het gaat nu over de vorm, hoe populistisch de boodschap te brengen is, de kleding die de lijstrekkers aan hebben, de grappen die ze maken en meer van dat soort belangrijke details.
Weer blijkt dat GroenLinks het meest milieuvriendelijke verkiezingsprogramma heeft. Logisch met haar groene wortels. Ze heeft echter geen populistische cabaretier als lijsttrekker. GroenLinks wil de economie groen hervormen: daar is het toch wel tijd voor? Gezien de huidige klimaatproblemen; na de wakker-schud-film van Al Gore en nu tijdens de enorme crisis van ons economisch bestel waar we ons in bevinden.
Hans Alders (voorzitter Taskforce biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen) schreef twee jaar geleden in de krant van eind mei: “De keuze op 9 juni 2010 is: groen of niet groen.” Daarin staat onder meer: “De meeste politieke partijen kiezen voor economische maatregelen zonder structurele aandacht voor duurzaamheid. Het resultaat is zorgwekkend: restauratie van een economisch bestel zonder waarde voor steeds schaarsere natuurlijke hulpbronnen. Een bestel dat afstevent op nieuwe hardnekkige instabiliteit. De keuze is vooral tussen groen of niet groen.” Zijn hele verhaal is zo opnieuw te plaatsen: er is nog niets veranderd. Echter toen werd er niet groen gekozen en dat lijkt nu ook niet het geval te gaan worden.
GroenLinks kiest voor fundamentele groene hervormingen die, zoals het Centraal Planbureau heeft doorgerekend, het beste blijken te zijn voor mens en milieu, ook op de lange termijn. Maar het lijkt wel een windmolengevecht. Ik krijg het maar niet uitgelegd dat er wel degelijk grote verschillen zijn om uit te kiezen op 12 september. Kiest u voor het opkalefateren van het failliete systeem of kiest u voor echte groene economische hervormingen? Kiest u groen of niet-groen?
Hans Lappee