Afgelopen donderdag werd het voorstel van GroenLinks om meer bloemen en kruiden te laten groeien rond eikenbomen, aangenomen.
Pleiten voor biodiversiteit is niet nieuw voor GroenLinks. De reden dat we dit voorjaar met dit voorstel kwamen, is dat er steeds meer bewijs is dat een grotere biodiversiteit het beste middel is om een eikenprocessierupsplaag te voorkomen.
Het voorstel maakt deel van uit van de kadernota, waarin de beleidslijnen voor het komende jaar worden uitgezet. Biodiversiteit opbouwen vraagt wel meer dan een jaar. Het duurt enkele jaren eer de inheemse bloemen en kruiden terugkomen die wij willen zien, of beter gezegd: die graag gezien worden door de insecten die ook vijand van de processierups zijn.
Behalve over planten, ging het voorstel ook over nestkasten (voor mezen). Daarvan bleek dat de RMN, verantwoordelijk voor het groenonderhoud in IJsselstein, die al had aangeschaft. Ze zijn inmiddels opgehangen op plekken waar weinig mensen langskomen. Op drukkere plekken laat de gemeente de eiken nog preventief bespuiten om overlast door de eikenprocessierups tegen te gaan. Hoe dan ook zorgen nestkastjes alleen niet voor een afdoende natuurlijke bestrijding.
Het natuurlijk bestrijden van de plaag, oftewel het vergroten van biodiversiteit, vraagt om een combinatie van maatregelen. Het vraagt onder meer om minder maaien en om afvoeren van het maaisel. De gewenste bloemen en kruiden kunnen ook sneller verschijnen, als je ze inzaait. Dit valt wellicht ook beter in woonwijken dan een wilde berm, waarin de eerste tijd ook nog brandnetels e.d. staan. Maar ook ingezaaide bermen of perken moeten onderhouden worden.
Welke aanpak het ook wordt, een goede uitvoering vraagt om kennis van zaken en een toereikend budget. En hier wordt het spannend, de komende jaren. Het college gaat er namelijk van uit dat het vergroten van de biodiversiteit kostenneutraal moet zijn. Het is de vraag of dit kan. Nu wordt hier en daar in IJsselstein ook al aan natuurlijk groenbeheer gedaan. Daarbij leunt de gemeente voor de kennis, en soms ook voor de uitvoering, op vrijwilligers van het Groen Platfom en Klimaatneutaal IJsselstein.
Wij vinden dat het vergroten van de biodiversiteit vraagt om een meer structurele aanpak, die wordt gedragen vanuit de gemeente. Te denken valt aan een stadsecoloog (evt. in deeltijd) en een eigen budget. Deze wensen voerden te ver voor dit voorstel, dat is toegespitst op de beschrijding van de eikenprocessierups. Ze passen beter in het nieuwe groenbeleidsplan, dat begin 2021 op de agenda komt.