Hoewel ik sinds de verkiezingsuitslag op 16 maart al druk aan de slag ben binnen de fractie van GroenLinks, vond afgelopen woensdag (1 juni) pas de echte vuurdoop plaats: mijn eerste commissievergadering! 

Al weken geleden verkende ik de agenda voor de commissie Samenleving op de website, want ik wilde natuurlijk goed voorbereid aan tafel schuiven. De griffie had duidelijk haar best gedaan om de nieuwe raads- en commissieleden in praktijk te laten brengen wat in het inwerkprogramma aan de orde was geweest. Ik kan in ieder geval geen andere goede reden bedenken waarom zij 14 raadsinformatiebrieven en 12 ‘overige ingekomen stukken’ op de agenda hadden gezet.

Nu leven we in moderne tijden en printen we vergadersets niet meer uit, maar anders had mijn GroenLinks-motivatie op voorhand al een stevige knauw gekregen… Gelukkig waren de echte vergaderstukken goed te overzien. Omdat ik al een kennismakingsbezoek aan WerkwIJSS had gebracht, waren ze ook nog eens goed te begrijpen voor een nieuweling als ik.

Vol verwachting (en met lichte spanning) nam ik daarom goed voorbereid woensdagavond achter mijn naambordje plaats in de raadszaal. Niet lang daarna stroomde de publieke tribune vol met, voornamelijk, jongeren! Zij bleken allemaal betrokken bij JIJ-Connect, een nieuw initiatief in IJsselstein van en voor jongeren, waarover een van de betrokken coaches de commissie kwam informeren.

Uit de reacties van de commissieleden werd snel duidelijk dat een volle tribune bij een commissievergadering niet gebruikelijk is, en een volle tribune met jongeren al helemaal niet. Aan de andere kant is dat eigenlijk ook niet zoals democratie in mijn ogen bedoeld is. Niet de inwoners zouden naar het gemeentehuis moeten komen om te vertellen wat ze doen, maar als raads- en commissieleden zouden we juist de wijken in en de straat op moeten om met inwoners in gesprek te gaan en hun input op te halen. Ik nam me in die eerste 20 minuten van de vergadering daarom voor om juist dát vaker te gaan doen in de komende vier jaar.  

Nadat de insprekers en hun achterban van jongeren waren vertrokken, gaf een van de beleidsmedewerkers van de gemeente een presentatie over het werkbezoek dat staatssecretaris Van Ooijen onlangs aan IJsselstein bracht. Mooi om te horen dat onze gemeente met het gezondheidsbeleid en lokale preventieakkoord als goed voorbeeld op de landelijke kaart staat! Daarna volgden nog twee begrotingsstukken en daarmee werd de vergadering ongewild een beetje een saaie bedoening.

Rond kwart voor 10 sloot de voorzitter de vergadering af, waarna ik wel met wat huiswerk naar huis vertrok. Eén van de informatiebrieven, die we eigenlijk voor kennisgeving moeten aannemen, ging namelijk over energie-armoede, en GroenLinks vindt dit onderwerp te belangrijk om het zonder debat te laten passeren. De voorbereiding van dit onderwerp rust nu op mijn schouders… Misschien dat ik hiervoor maar eens dat goede voornemen in praktijk ga brengen en binnenkort de IJsselsteinse wijken intrek om uw input op te halen. Want ik hoor het graag als u mij hierover iets wil meegeven!