Donderdagavond 21 april was er weer veel te beleven in IJsselstein. Er werd op deze avond zowel een gebiedsatelier – een soort bewonersbijeenkomst – georganiseerd over de toekomst van het Kromme IJssel-gebied, als een vergadering over het rapport Toekomstperspectief 2040

Wat betreft het rapport Toekomstperspectief 2040,hebben we op onze socialmediakanalen al verwezen naar ons interview met RTV Utrecht over dit rapport. In deze blog kijk ik terug op de bewonersbijeenkomst over het Kromme IJssel-gebied. Niet alleen inhoudelijk, maar ook en vooral qua participatieproces.

Om te beginnen bij de inhoud: de deelnemers aan het gebiedsatelier spraken veel weerstand uit tegen grootschalige woningbouwplannen voor dit gebied, en met name voor de oostzijde van dit gebied. Maar enkelen wezen ook op alternatieve locaties voor woningbouw, zoals de driehoek in het noordwesten van het gebied. Verder reageerden deelnemers enthousiast op het aanleggen van groenstroken om Natuurnetwerk Nederland-gebieden met elkaar te verbinden. Ook werd er positief gereageerd op de plannen voor zonneweides, niet alleen in het Kromme IJssel-gebied maar ook onder de Zendmastlocatie.

Dan de participatie. GroenLinks vindt het belangrijk dat inwoners bij zulke grootschalige projecten niet alleen hun mening kunnen geven, maar daadwerkelijk kunnen meedenken en dat hun input echt wordt gebruikt en daarover terugkoppeling wordt gegeven. Daarbij denken we niet alleen aan de direct omwonenden, maar aan alle inwoners die gebruikmaken van het gebied. Die laatsten waren nu sterk ondervertegenwoordigd.

Dat kwam ook doordat slechts een aantal omwonenden van het gebied direct was uitgenodigd. Het ging om de 37 huishoudens die door de gemeente zijn aangewezen als belanghebbenden bij deze gebiedsontwikkeling en die eerder een enquête hebben ingevuld over de ontwikkeling. Van degenen die aanwezig waren, meldden velen ook dat dat zij pas de dag van tevoren of op de dag zelf van de bijeenkomst hadden gehoord. De bijeenkomst had dus duidelijk beter aangekondigd kunnen worden. En wat ons betreft had die aankondiging dus gericht moeten zijn op alle IJsselsteiners.

Wat opviel op de bijeenkomst zelf, was dat de deelnemers er weinig vertrouwen in hadden dat er iets met hun inbreng zou worden gedaan. De emoties liepen namelijk al snel hoog op. Eén deelnemer sprak uit dat hij het onacceptabel vond dat de ambtenaar zo ‘voor het karretje werd gespannen’ om de plannen uit te leggen en te verdedigen. Hij riep de twee aanwezige wethouders naar voren om zelf de plannen toe te lichten en ook duidelijk te maken wat er zou worden gedaan met de input van inwoners.

Verder adviseerden deelnemers elkaar om na afloop foto’s te nemen van de geeltjes met hun input, waarbij ze verklaarden dat ‘je wordt bedonderd waar je bij staat’ of uitspraken van gelijke strekking deden. Een van de deelnemers reageerde erg geëmotioneerd, en besloot na enige tijd zelfs de bijeenkomst te verlaten, omdat hij er geen vertrouwen meer in had dat er daadwerkelijk naar de inwoners zou worden geluisterd.

Dat laatste trof mij bijzonder, vooral omdat de planning voor het gebiedsatelier hierna snel weer werd opgepakt. Hadden we niet langer stil moeten staan bij dit gebrek aan vertrouwen? Bij vragen als: wat is er nodig om dit gebrek aan vertrouwen te herstellen, en hoe kunnen we dat in dit participatieproces samen met de inwoners voor elkaar krijgen?

Er is die avond geen antwoord gekomen op het gebrek aan vertrouwen, maar dat de participatie in IJsselstein beter moet, heeft het vorige college wel erkend, mede op aandringen van GroenLinks. Eén van de demissionaire wethouders heeft toegezegd dat hij dit voorjaar met een notitie gaat komen met voorstellen voor de aanpak van een nieuw participatiebeleid. Ook komt er een werkgroep die gaat meedenken over dit nieuwe participatiebeleid, en in die werkgroep zullen ook inwoners en diverse IJsselsteinse organisaties zitting hebben.

De vernieuwing van het participatiebeleid moet dus een gezamenlijk proces worden. Dat is mooi, maar ondertussen gaan de woningbouwplannen door zonder zo’n nieuw beleid. Tuurlijk hebben we ook te maken met de woningnood, maar er had op z’n minst een poging kunnen worden gedaan om de participatie anders aan te pakken. Nu is het wachten op de notitie over participatie. Deze is uitgesteld, maar wij gaan ervan uit dat deze toch nog voor de zomer op de agenda komt. Dan kunnen we dit jaar nog als raad, inwoners en organisaties daadwerkelijk met elkaar gaan werken aan een beter participatieproces.

 

Meer weten? Of ben je benieuwd naar de visie van GroenLinks IJsselstein? Laat het ons weten. Reageer op onze socialmediakanalen of mail naar groenlinksijsselstein@gmail.com.