Het was een bijzondere raadsvergadering, donderdag 7 juli. Liefst vier nieuwe fractievoorzitters hielden hun maidenspeech, hun eerste betoog als raadslid. Het coalitieakkoord, dat de globale plannen bevat van het nieuwe college, bood een mooie aanleiding voor een betoog over die onderwerpen die de sprekers aan het hart gaan.
Terugkerende onderwerpen in de maidenspeeches vanuit de oppositie waren de noodzaak van een ruimhartig sociaal beleid in deze crisistijd en die van een opener houding naar de omringende gemeenten dan wordt bepleit in het coalitieakkoord. Een van de uitgangspunten van dat akkoord is namelijk dat IJsselstein met andere gemeenten samenwerkt ‘voor zover we daar nadrukkelijk meetbare voordelen uit halen’.
GroenLinks legde de vinger op het gebrek aan ambitie in het coalitieakkoord. Veel actiepunten betreffen bestaande beleidsvoornemens en verplichtingen, en doelen zijn zo algemeen beschreven – ‘duurzame woningbouw’ bijvoorbeeld – dat je er nog alle kanten mee op kan, betoogde Sanne. Ook kaartte zij het onzorgvuldige proces inzake het Kromme IJssel Park aan, waarbij ze wees op het uitblijven van een onderzoek naar de geschiktheid van deze en andere locaties voor betaalbare woningbouw.
Tot slot pleitte Sanne voor een participatie waarin inwoners daadwerkelijk worden gehoord, en sprak zij haar verbazen uit over het ontbreken van enig plan voor een inclusiever IJsselstein, enkele maanden nadat twee van de drie coalitiepartijen het regenboogakkoord ondertekenden.
Het college pareerde een deel van de kritiek van de oppositie met de opmerking dat het coalitieakkoord bewust niet zo ver is ingevuld, om ruimte te laten voor de inbreng van de raad en van inwoners. Afgaande op de betogen en uitwisselingen van 7 juli, kan het college de komende tijd uitzien naar voldoende suggesties voor een nadere invulling van het beleid. GroenLinks zal daar zeker haar steentje aan bijdragen, volgens het motto: constructief waar mogelijk, kritisch waar nodig.