In de raadsvergadering van 3 februari stonden de plannen voor twee woningbouwprojecten op de agenda, Randdijk en Europakwartier-Oost. Het zouden zelfs drie projecten zijn geweest, als niet een ander plan, dat voor de Lagebiezen, twee weken voor de raad het oordeel ‘onrijp voor de raad’ had gekregen.
Die beoordeling had nog wat voeten in de aarde, omdat de coalitiepartijen aanvankelijk weigerden het plan voor de Lagebiezen van de agenda te halen, maar zich na een nachtje slapen – en ongunstige berichten in de media – alsnog aansloten bij de oppositiepartijen.
De reden om de Lagebiezen van de agenda te halen, was dat de communicatie met de omwonenden en de huidige bewoners van het te bebouwen gebied, te veel te wensen had overgelaten. In de tijd tussen de commissievergadering waarin dit besluit werd genomen en de raadsvergadering, groeide bij de oppositiepartijen het besef dat de andere twee plannen ook van tafel hadden gemoeten. De omwonenden van de Randdijk en Europakwartier-Oost hadden zich namelijk nog minder kunnen laten horen over de plannen in hun buurt.
Voorstellen GroenLinks over inwonerparticipatie aangenomen
Zo begonnen op 3 februari meerdere oppositiepartijen hun betoog over de bouwplannen – ‘Nota’s van Uitgangspunten’ – met een oproep om de participatie in het vervolgtraject beter en meer interactief aan te pakken. GroenLinks diende bij beide plannen een voorstel in van dezelfde strekking, dat werd aangenomen. Een derde voorstel van ons, over de aanpak van inwonerparticipatie en communicatie in het algemeen, werd zelfs unaniem aangenomen.
Wat vindt GroenLinks van de plannen zelf?
Wij staan niet helemaal afwijzend tegen woningbouw op het terrein van de huidige bebouwing aan de Randdijk. Maar wanneer het maximale aantal woningen dat de nota voor dit gebied noemt, 130, wordt gerealiseerd, vrezen wij dat de natuur in de aangrenzende bosjes te zeer aangetast wordt. En er zijn geen aanwijzingen dat er veel minder woningen worden gebouwd: de grondeigenaren hebben al aangegeven dat zij juist meer woningen zien zitten.
Daarnaast vinden wij dat er heel goed moet worden gekeken naar de geluids- en luchtkwaliteit in dit gebied dicht bij de N210, A2 en de trambaan. Wij zullen het plan voor de Randdijk opnieuw wegen als er meer duidelijkheid komt over deze waarden en over de uiteindelijke invulling van de locatie.
Over de plannen voor Europakwartier-Oost kunnen we korter zijn. GroenLinks is tegen woningbouw op deze locatie. Deze zit ingeklemd tussen trambaan, N210 en Utrechtseweg, en dat is naar onze normen niet echt een gezonde leefomgeving. Bovendien vormt het bos dat nu op deze locatie ligt, een belangrijke schakel in de ecologische zone aan de oostkant van de stad, en dient dit tevens als groene buffer tegen het lawaai en de uitstoot van de omringende wegen voor de huidige bewoners van de buurt. De nota van uitgangspunten suggereert dat deze kwaliteiten van het bos behouden blijven, maar dat is niet waarschijnlijk als er op de locatie van het bos 120 tot 140 woningen worden gebouwd.
Wij denken dat er in IJsselstein meer geschikte locaties zijn voor woningbouw, zoals het Zuider Park, de parkeerplaats bij de IJssel achter de Hervormde Kerk en het Robaterrein dat weer in beeld komt nu dit bedrijf zijn verhuisplannen bekend heeft gemaakt. Het zijn plekken waar je met woningbouw groen kan toevoegen, in plaats van weghalen. Dat zijn wat ons betreft de aangewezen woningbouwlocaties in deze tijd van afnemende biodiversiteit en versteende wijken.