13 juni stond het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte op de agenda. Een plan waar GroenLinks lang op heeft gewacht. Dit omdat de vage voornemens uit de visie openbare ruimte hierin zouden worden uitgewerkt. En zeker ook omdat het plan tevens een bomenbeleid zou omvatten - beleid dat op voorstel van GroenLinks werd opgesteld.
Inzet op biodiversiteit
Het beheerplan-annex-bomenbeleid bevat enkele goede punten, zo stelden wij in ons betoog. Zoals het plan om de biodiversiteit te versterken door beheer. Iets wat we dit voorjaar al in praktijk zagen gebracht bij half gemaaide bermen en grasveldjes, en ingezaaide wilde bloemen. Ook is het vooruitgang dat het onderhoudsniveau voor groen (en reiniging) in woonwijken omhoog gaat van C naar B.
Link met doelen sociaal domein onduidelijk
Maar we zagen dus ook zwakke punten in het plan. Het wordt bijvoorbeeld niet duidelijk hoe het nieuwe ‘integraal werken’ uitwerkt bij taken die urgent zijn. Bij integraal werken worden verschillende klussen in een straat gecombineerd, en dat kan betekenen dat een of meer klussen worden uitgesteld. Het rechten van tegels, bijvoorbeeld. Dat laatste is hard nodig in sommige wijken, willen ouderen en mensen met kinderwagens er goed uit de voeten kunnen. Een vraag van ons aan de wethouder hierover leverde niet meer duidelijkheid.
Vraagteken bij keuze voor onderhoudsniveau C
De grootste vraagtekens hadden wij echter bij de voorgestelde onderhoudsniveaus (beeldkwaliteitsniveaus) voor de openbare ruimte en de ambities in het bomenbeleid. Wat de onderhoudsniveaus betreft: zoals reeds vermeld gaat het onderhoudsniveau in woonwijken voor een aantal taken omhoog, maar door het schuiven met niveaus elders komt het gemiddelde onderhoudsniveau voor IJsselstein uit op C – het op een na laagste niveau.
Op onze opmerking dat goedkoop hier op termijn weleens duurkoop kan zijn, antwoordde de wethouder dat een hoger niveau nu eenmaal niet in de begroting past. De verwijzing naar de lange termijn werd niet opgepakt. Omdat wij vooruitgang in het onderhoud niet willen uitsluiten, dienden wij een amendement van de PvdA mede in waarin wij vragen om sterker in te zetten op de ontwikkeling van het onderhoud, en in kaart te brengen wat dit per jaar aan kosten en personeel vraagt.
Overigens kregen enkele raadsleden die schriftelijke vragen hadden gesteld over de kosten van niveau B, kort voor de raadsvergadering antwoord op hun vragen. De kosten bleken lager uit te vallen dan de wethouder voorspelde in de commissievergadering. Deze informatie kwam voor de raad echter te laat om mee te nemen in de overwegingen. En ons amendement? Dat vroeg niet concreet om niveau B, maar haalde het toch niet.
Geen ambities voor bomenbescherming en een bomenrijk IJsselstein
Wat nu het bomenbeleid betreft, hier zette GroenLinks het grootste vraagteken bij. Een belangrijk voornemen in het plan is om bomen niet meer 1-op-1 te vervangen, maar bij herplant te kiezen voor boomkroonvolume. Dat houdt in dat je kijkt naar een optimale plek voor een boom die (mede door die groeiplaats) meer schaduw geeft en zo drie of zelfs vijf bomen kan vervangen. Op zich niet verkeerd, maar omdat de plek voor herplant niet altijd in dezelfde buurt wordt gevonden, en het beleid geen toename van het aantal gemeentelijk bomen nastreeft, bestaat er een risico dat er een tekort aan bomen komt in sommige buurten.
De mogelijke oplossing hiervoor wordt ook genoemd in het beheerplan, maar niet gekozen: een groennorm. Zo’n norm geeft (onder meer) een minimumpercentage aan voor het bladerdek in buurten, en past daarmee goed bij het nieuwe boomkroonvolume-criterium. Op onze vraag of de wethouder kon toezeggen dat er een groennorm wordt gekozen, antwoordde hij echter ontkennend.
De tweede vraag die wij bij het bomenbeleid stelden, ging over beschermmaatregelen voor bomen die toegevoegd gaan worden aan de lijst van waardevolle bomen. In IJsselstein zijn bomen alleen beschermd (met een omgevingsvergunningsplicht) in de binnenstad en delen van het buitengebied. Op onze vraag naar beschermmaatregelen voor de waardevolle bomen die buiten deze delen van IJsselstein vallen, antwoordde de wethouder dat hij zulke maatregelen niet nodig achtte.
Dit gebrek aan bereidheid om maatregelen te nemen die zorgen dat IJsselstein ook in de toekomst voldoende bomenrijk blijft en die helpen waardevolle bomen te behouden, gaf voor ons de doorslag: wij stemden tegen het Integrale Beheerplan Openbare Ruimte-annex-Bomenbeleid.